Griekse kofta met rijst

Griekse kofta

Een van de bekende wereldgerechten die je in een doe het zelf pakket in de supermarkt kan kopen is de Griekse kofta. Onderstaand recept is een goede benadering van het wereldgerecht maar dan zonder pakjes en zakjes.
Recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

Voor de gehaktballen:
1 kleine ui
3 teentjes knoflook
1/2 bosje peterselie
500 gram rundergehakt
1 1/2 tl oregano
1/2 tl tijm
1/2 tl laurier
1/4 tl kaneel
1 ei
4 el broodkruim of paneermeel

Voor de saus
3 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes
3 tl oregano
1/2 bosje peterselie
1 courgette
100 ml (volle) rode wijn
100 ml water

Witte rijst
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Snipper de ui voor de gehaktballen en hak de knoflook voor het gehakt fijn. Dit moet heel fijn zijn dus een keukenmachine is een makkelijke uitkomst.

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen goed door elkaar en draai er 20 balletjes van ter grote van een ongeveer een walnoot.
Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes lekker bruin. Haal ze als ze lekker gekleurd zijn uit de pan en zet ze even opzij, ze hoeven nog niet gaar te zijn.

Snipper de andere ui en hak de overige knoflook fijn. Snijd de courgette in blokjes.

Verhit nog een beetje olie in de pan en en fruit de ui en knoflook even aan. Doe de blokjes courgette erbij en bak deze voor enkele minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes, kruiden en water toe en breng aan de kook.
Blus het geheel af met de rode wijn, voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes door koken.

Breng de saus op smaak met peper en zout. Hak de resterende peterselie fijn en strooi dit bij het opdienen over het gerecht heen.

Serveer de gehaktballen met de saus samen met de rijst en eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.