Pesto is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, Parmezaanse kaas en pijnboompitten fijn te malen in een vijzel.
Ingrediënten:
1 plantje basilicum
60 gram pijnboompitten
60 gram Parmezaanse kaas
2 tenen knoflook
Extra vergine olijfolie
Peper en zout.
Bereiding:
Rooster de pijnboompitten in een droge pan totdat ze mooi beginnen te kleuren. Hou goed in de gaten want dit kan snel te ver gaan. Strooi ze op een bord om af te laten koelen.
Pluk alle blaadjes van het basilicum plantje en doe ze in een keukenmachine. Pel de knoflook en snij in stukjes, doe ze samen met de Parmezaanse kaas bij de basilicum in de keukenmachine.
Doe er een paar flinke scheuten olijfolie in en maal fijn tot een dun papje. Als de pijnboompitten zijn afgekoeld doe je ze erbij in de keukenmachine en doe peper en zout erbij en maal je het geheel nog een keer heel fijn.
Bepaal de dikte van je pesto met de hoeveelheid olie die je gebruikt.
Heerlijk voor bij diverse gerechten zoals pasta of kip in bladerdeeg.